Email: vaidacamaras@hotmail.com
 
     
 

 

Kisdiákok a népek nyelvén
(1., 5. old.)

A Föld Nemzetközi Napját ünnepelték a vajdakamarási iskola diákjai és tanárai csütörtökön délelőtt. A tevékenység része annak a projektnek, amelyet a Kolozs megyei tanfelügyelőség hirdetett meg Az iskola szerepe a multikulturális értékek népszerűsítésében címmel. A vajdakamarási iskola a palatkai román iskolával közösen szervezte meg a Kontinensek bemutatója nevű tevékenységet. A diákok versenyét elbíráló zsűriben résztvettek a helyi és a palatkai tanári kar képviselői és Tóth Árpád helyi református lelkész.

Mihályfalvi Katalin, a vajdakamarási iskola igazgatónője elmondta: az együttműködés ötlete a tanfelügyelőségtől származott. Mivel mindkét iskola pályázatot nyújtott be a projektre, a pályázatokat elbírálók úgy vélték, a két intézmény együtt dolgozhat. A projektben két közös tevékenységre kerül sor: az első a Föld Napja, amelyet Vajdakamaráson tartottak, a másik pedig hagyományos magyar, román és roma esküvők bemutatása a palatkai iskolában. Ez utóbbira száz-száz euró értékben kaptak iskolai felszerelést: kartusokat a nyomtatóba, nagy ív kartonlapokat, színes filctollakat, A4-es papírtömböket.

A vendég tanárok és diákok megérkeztével az esemény délelőtt 10 órakor kezdődött az iskola udvarán, ahol négyszögben álltak a bemutató asztalok, mindegyik körül egy-egy csoport gyerek. Az asztalokon egy-egy ország kultúrájának, jellegzetes tárgyainak, ételeinek, italainak, árucikkeinek színes kavalkádja volt látható. Nagy kartonlapokon kézzel rajzolt térképek hirdették a bemutatandó ország fontosabb városait, hegyeit, folyóit, illetve regionális jellegzetességeit. Minden csapat az illető ország stilizált népviseletét hordta. A színes kavalkád Európa, Észak- és Dél-Amerika, Afrika és Ázsia néhány országát mutatta be.

A vajdakamarási iskola V–VIII. osztályos diákjai Litvánia, Olaszország, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Magyarország, Spanyolország, Egyesült Államok, Japán, Brazília, Egyiptom, Nagy-Británnia, India, Mexikó, Szaúd-Arábia és Románia jellegzetességeire mutattak rá. Bemutatóik során rövid párbeszédeket folytattak az illető országok nyelvén. Tekintettel a román nyelvű vendég diákokra és tanárokra, a vajdakamarási gyerekek is románul tartották beszámolóikat. Ez a kisebbeknek gondot okozott: sokszor alig lehetett hallani a lámpalázas előadók szavát. A zsűri azonban elnézte az apróbb hibákat: külön pontozták a képi háttéranyagot és a szóbeli előadást.

Néhány csapat háttérzenét is felhasznált bemutatójához: elhangzott többek között a francia és a magyar himnusz; indiai, arab és román népzenei akkordok tarkították az előadásokat. Ügyesen utánzott népviseletet viseltek a "hollandok", az "oroszok" asztaláról nem hiányzott a vodkásüveg, a "franciák" asztaláról a sajt, a "románok" asztaláról pedig a szalonna vöröshagymával. A román csapat egyik tagja szeletelt kenyeret és sót kínált körbe a zsűritagok között. Az olasz pár kitűnő hangsúllyal csevegett az ország nyelvén.

A palatkai diákok Németországot, Franciaországot, Törökországot és Görögországot mutatták be. Előadásuk játékosabb volt, mint a vajdakamarásiaké, kisebb életjelenetekkel tarkították a rendezvényt.

A zsűri nehezen tudott dönteni a csapatok elbírálásában. Végül a Romániát bemutató hetedik osztályos csoportnak ítélték az első díjat, India hetedikes "képviselőinek" a másodikat és Olaszország nyolcadikos bemutatóinak a harmadikat. Dicséretben részesültek a nyolcadikosok, akik Hollandiát, az ötödikesek, akik Nagy-Británniát, a hatodikosok, akik Magyarországot mutatták be. A palatkai diákok Törökország ismertetésével érdemeltek ki dicséretet.

Az esemény az I–IV. osztályosok Béke a Földön című aszfalt rajzversenyével zárult. Díjat kapott Kutas Tamás negyedikes, Juhos Mihály harmadikos, Csákány Gabriel negyedikes és Mesesan Iulia óvodás.

Valkai Krisztina

(megjelent a Szabadság című kolozsvári napilap 2005. április 3-i számában)

Elérhetőség:

str. Principală, 223A
407124 Vaida-Cămăraş
Com. Căianu, Jud. Cluj
Tel: +4-0264-276.376

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
     

Iskolánkról | Vajdakamarás | Projektjeink | Tanügyi káderek | Diákok | Eredményeink
Eseménynaptár | Fórum | Hasznos linkek | Képgaléria

Copyright © 2007; Katona Hajnal § Mihályfalvi Katalin