Email: vaidacamaras@hotmail.com
 
     
  
Istoria satului

Satul Vaida-Cămăraş datează încă din Evul Mediu, iar istoricii au stabilit că numele provine de la minele de sare din Cojocna, mai precis cămara pentru sare, locul unde se păstra sarea.

La sfârşitul secolului al XII-lea este locuit de creştini romano-catolici, aparţinând de eclava din Cojocna. În secolul al XIV-lea, o dată cu dezvoltarea extracţiei minereului de sare, Cămăraşul va fi populat ca parte a pãmântului voievozilor din Transilvania.

La începutul secolului al XVI-lea în sat se desfăşoară învăţământ unitarian, iar mai târziu, în 1659, Vaida-Cămăraş va fi preluată de către nobilul reformat Bethlen János. Biserica reformată de azi datează de la mijlocul secolului al XIV-lea. Mai târziu, în 1723 încep unele lucrări de consolidare, iar în 1779, după reconstrucţie, biserica unitariană de atunci va fi preluată de reformaţi pentru 100 de forinţi.

În sat există şi o biserică ortodoxă care a fost construită la început din lemn şi aparţinea greco-catolicilor deoarece românii de atunci aveau această orientare religioasă. În anul 1926 se construieşte din piatră biserica în stil ortodox şi de această orientare.

În primul război mondial satul a rămas fără preot şi învăţător deoarece preotul a murit, iar învăţătorul a fost mobilizat pe front. În 1914 doi bărbaţi şi nouă femei au preluat religia adventistă, iar în 1930 satul a avut deja 100 de adepţi ai acestei religii. Numărul reformaţilor în 1955 ajunge la 1100, după aceasta însă mulţi tineri se vor muta la oraş. Astăzi satul are cca. 1100 de locuitori din care 560 reformaţi, aproximativ 400 adventişti şi în jur de 70 ortodocşi.

Obiceiurile străvechi sunt respectate numai de creştinii reformaţi, iar portul popular este rar îmbrăcat cu diverse ocazii speciale: sărbători, biserică etc. Totuşi mulţi săteni păstrează acasă obiecte populare confecţionate de bunici care sunt transmise din generatie în generaţie.

Satul este ajutat în dezvoltalrea sa de către membrii localităţii Wimpassing din Austria cu care are legături de parteneriat atât şcoala, cât şi comunitatea. Parteneriatul constă în proiecte comune, schimburi de experienţă şi vizite. Aceştia ajută comunitatea şi şcoala şi prin donaţii anuale constând în obiecte şi bani.

Contact:

str. Principală, 223A
407124 Vaida-Cămăraş
Com. Căianu, Jud. Cluj
Tel: +4-0264-276.376

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
     

Şcoala noastră | Vaida-Cămăraş | Proiecte | Cadre didactice | Elevi | Rezultate
Calendarul activităţilor | Galerie foto

Copyright © 2007; Katona Hajnal § Mihályfalvi Katalin