Email: vaidacamaras@hotmail.com
 
     
 

 

Bemutatkozás

A Vajdakamarási Általános Iskolát a XIX. század elején alapították. Egykor román nyelvű- és távoktatás is folyt itt, manapság azonban csupán magyar nyelven folyik a tanítás.

A 2007/2008-as tanév folyamán iskolánk több mint száz éves épületét a több részletben folyósított lényeges kormánytámogatásnak köszönhetően sikerült teljességgel felújítani. Ma diákjainkat már központi fűtéssel, hang- és hőszigetelő ajtókkal és ablakokkal ellátott, újonnan padlózott osztályok várják.

Reményeink szerint a nyári vakáció folyamán felépül az új iskolaszárny is, melyben európai normáknak megfelelő új osztálytermek, illemhelyek, valamint egy díszterem is helyet kapnak majd.

Ugyancsak a 2007/2008-as tanévben, az Iskolafejlesztési Alap Programon (Program de Granturi pentru Dezvolatrea Şcolară) belül lebonyolított Integráció a www-n keresztül című projektünknek köszönhetően, felújítottuk a már meglévő informatika labort, s bevezettük az internetet, mely könnyebbé és hatékonyabbá teszi a tanítás-tanulás folyamatát.

Kormánytámogatásból sikerült felújítani a kémia-biológia labor, valamint az I-IV. osztályok bútorzatát, a kolozsvári Református Kollégiumnak köszönhetően azonban az V-VIII. osztály tanulók is egyszemélyes, modern padoknak örvendhetnek.

A Falusi Oktatásfejlesztési Program keretén belül megpályázott és megnyert pénzösszegnek köszönhetően a 2005/2006-os tanévben könyvtárat létesíthettünk az iskola és a faluközösség számára. Így iskolánk immár 6 tanteremmel, egy informatika-teremmel és könyvtárral rendelkezik.

Mivel osztálytermeink száma eddig lehetetlenné tette a különálló szaktermek létesítését, az osztálytermeket alakítottuk át szaktermekké. Ezen átalakítás részben az iskolában már meglévő felszerelések, részben olyan segédanyagok felhasználásával történt, melyeket maguk a diákok készítettek különféle rendezvények alkalmával.

Az osztrák wimpassingi közösséggel, valamint a Kallós Zoltán Alapítvánnyal való együttműködésünknek köszönhetően iskolánk mágneses táblával, egy nyomtatóval és két multifunkcionális nyomtatóval rendelkezik. Ugyancsak partneri kapcsolatainknak köszönhetően tanulóink olyan sportfelszereléseknek is örvendenek, mint a röplabda és a játékhoz hozzátartozó háló, futball-labda, kosárlabda, pingpongasztal, -labda és -ütők, melyek változatossá és hatékonyabbá teszik a tornaórákat.

Iskolánknak és a faluközösségnek a Falusi Oktási Programba való bekapcsolódásának köszönhetően az iskola ma már digitális fényképezőgéppel, retroprojektorral, flipcharttal és digitális riportermagnóval is rendelkezik. A már meglévő eszköztárat ugyancsak kormánytámogatásból a 2007/2008-as tanév során egy laptoppal és videoprojektorral, valamint számos fizikai, kémiai és biológiai kísérleti eszközzel bővítettük.

Iskolánk azonban nem csupán a tanítás-tanulás feltételeinek tesz eleget, hanem a Románia Kormánya által finanszírozott Tej és kifli program megfelelő lebonyolítását is lehetővé teszi azon hűtőszekrény által, melyet az iskola a polgármesteri hivatal jóvoltából 2005 decemberében vásárolt.

Fejlesztési törekvéseink ellenére iskolánk fennmaradását veszélyezteti az iskolába beiratkozók számának folyamatos csökkenése, mely a fiataloknak városra vagy külföldre településének következményeként tartható számon.

Elérhetőség:

str. Principală, 223A
407124 Vaida-Cămăraş
Com. Căianu, Jud. Cluj
Tel: +4-0264-276.376

 

 

 

 

 
   
   
     

Iskolánkról | Vajdakamarás | Projektjeink | Tanügyi káderek | Diákok | Eredményeink
Eseménynaptár | Fórum | Hasznos linkek | Képgaléria

Copyright © 2007; Katona Hajnal § Mihályfalvi Katalin